Wiza turystyczna do Australii

Wiza turystyczna do Australii

Planujesz wakacje w Australii? A może jesteś już szczęśliwym posiadaczem biletów lotniczych do krainy kangurów? Pamiętaj, aby przed wyjazdem zaaplikować o wizę turystyczną. Poniżej znajdziesz informacje praktyczne dotyczące rodzajów wiz turystycznych do Australii, kosztów oraz możliwości ich otrzymania.

Wiza turystyczna do Australii

1. Wiza eVisitor 651 – wakacje do 3 miesięcy

Wiza eVisitor 651

Wiza eVisitor jest darmową wizą turystyczną, która umożliwia wyjazd na wakacje do Australii na maksymalnie 3 miesiące. Wiza ważna jest przez 12 miesięcy od momentu jej otrzymania. Oznacza to, że w ciągu 12 miesięcy można wielokrotnie wjeżdżać do Australii na okres nie dłuższy niż 3 miesiące. Praca na wizie eVisitor jest zakazana. W niektórych przypadkach istnieje możliwość pracy niezarobkowej jako wolontariusz.

Aplikacja o wizę eVisitor 651

Aplikacja o wizę eVisitor jest bardzo prosta i szybka. Formularz wizowy należy wypełnić online za pośrednictwem konta ImmiAccount. Wniosek powinien zostać złożony minimum dwa tygodnie przed planowaną datą podróży. Dla każdej osoby podróżującej do Australii (w tym dzieci) należy wypełnić osobny formularz wizowy. Bardzo ważne, aby podczas aplikacji o wizę eVisitor przebywać poza granicami Australii. 

Przyznanie wizy eVisitor 651

Potwierdzenie przyznania wizy eVisitor zostaje przesłane na adres e-mailowy w ciągu kilku godzin. Nie ma potrzeby odsyłania paszportu do ambasady, ponieważ wiza zostaje przypisana elektronicznie do paszportu. Departament Spraw Wewnętrznych zaleca, aby posiadać potwierdzenia otrzymania wizy podczas podróżowania. Więcej informacji na temat wizy eVisitor można znaleźć na stronie homeaffairs.gov.au.

2. Wiza Visitor 600 – wakacje powyżej 3 miesięcy

Wiza Visitor 600

Wiza Visitor jest płatną wizą turystyczną, która pozwala na wyjazd na wakacje do Australii na 3, 6 lub 12 miesięcy. Okres ważności wizy oraz konkretne warunki wizowe (w tym liczba możliwych wjazdów do Australii) ustalana jest indywidualnie dla każdego aplikanta. Aby otrzymać wizę Visitor należy spełniać określone wymagania zdrowotne, posiadać wystarczające środki na utrzymanie w Australii oraz przedstawić plan podróży.

Aplikacja o wizę Visitor 600

Formularz wizowy należy wypełnić online za pośrednictwem konta ImmiAccount. Do wniosku należy dołączyć wyniki badań lekarskich, wyciąg z konta bankowego oraz zaświadczenia o niekaralności. Departament Spraw Wewnętrznych może poprosić także o okazanie posiadanego ubezpieczenia zdrowotnego. Dokładną listę wymaganych dokumentów można znaleźć na stronie homeaffairs.gov.au

Przyznanie wizy Visitor 600

Średni czas oczekiwania na przyznanie wizy to około 30 dni. W momencie otrzymania prośby o przesłanie dodatkowych dokumentów, czas oczekiwania na wizę może być znacznie dłuższy. Potwierdzenie otrzymania wizy Visitor zostaje przesłane na wskazany adres e-mailowy. Wiza zostaje elektronicznie przypisana do paszportu. Nie ma potrzeby odsyłania paszportu do ambasady w celu otrzymania wklejki wizowej.

Koszt wizy Visitor 600

Koszt wizy Visitor podczas aplikacji spoza Australii wynosi 140 dolarów. Aplikując o wizę Visitor w trakcie pobytu w Australii należy zapłacić 345 dolarów. Szczegółowe informacje na temat aplikacji oraz otrzymania wizy Visitor można znaleźć na stronie homeaffairs.gov.au.

3. Wiza Work and Holiday 462 – wakacje połączone z pracą

Wiza Work and Holiday 462

Wiza Work and Holiday jest płatną wizą, która umożliwia podróżowanie oraz pracę w Australii przez 12 miesięcy. Istnieje możliwość ubiegania się o przedłużenie wizy o dodatkowe 12 miesięcy. Warunkiem przedłużenia wizy jest przepracowanie 88 dni w północnej Australii w turystyce, gastronomii, rolnictwie, leśnictwie lub rybołówstwie. Roczny limit przyznawania wiz Work and Holiday dla Polaków wynosi 500 wiz.

Aplikacja o wizę Work and Holiday 462

Otwarcie programu aplikacyjnego rozpoczyna się co roku 1 lipca. Wizę Work and Holiday można otrzymać tylko raz w życiu. Podczas aplikacji liczy się kolejność zgłoszeń. Aplikując o wizę Work and Holiday należy spełniać szereg wymagań, między innymi:

  • posiadać 18-31 lat,
  • posiadać wyższe wykształcenie lub ukończony 2 rok studiów licencjackich,
  • przejść szczegółowe badania lekarskie,
  • dostarczyć zaświadczenia o niekaralności z każdego kraju, w którym mieszkało się powyżej 12 miesięcy w ciągu ostatnich 10 lat,
  • otrzymać list polecający od Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej,
  • zdać egzamin językowy na poziomie funkcjonalnym,
  • posiadać wystarczające środki na utrzymanie w Australii (zalecane 5000 dolarów),
  • posiadać wystarczające środki na zakup biletu powrotnego.

Dokładną listę wymaganych dokumentów można znaleźć na stronie homeaffairs.gov.au.

Przyznanie wizy Work and Holiday

Średni czas oczekiwania na wizę to około dwa miesiące. Jeżeli przebywa się poza Australią w momencie otrzymania wizy, wówczas ważność wizy rozpoczyna się w dniu przekroczenia australijskiej granicy. W tym przypadku do Australii należy wjechać w ciągu 12 miesięcy od dnia przyznania wizy. Wiza Work and Holiday umożliwia pracę przez 12 miesięcy, przy czym maksymalny czas pracy u jednego pracodawcy wynosi 6 miesięcy.

Koszt wizy Work and Holiday 462

Koszt wizy Work and Holiday podczas aplikacji spoza Australii oraz z Australii wynosi 440 dolarów. Aktualne informacje na temat aplikacji oraz otrzymania wizy Work and Holiday można znaleźć na stronie homeaffairs.gov.au.


Wybierasz się na wakacje do Australii? Koniecznie podziel się swoimi planami w komentarzu! Nasze australijskie przygody możesz obserwować na Facebooku oraz Instagramie!


Informacje zawarte we wpisie zostały zaktualizowane w marcu 2018.


Zobacz również: